sobota, 24. februar 2007

PROGRAM 8. MEDNARODNEGA FESTIVALA RDEČE ZORE

Festival bo med 6. in 11. marcem 2007 v Ljubljani potekal na šestih različnih prizoriščih znotraj AKC Metelkove mesta in v Socialnem centru tovarne Rog. Del programa bo gostoval v Izbruhovem kulturnem bazenu v Kranju, Mladinskem kulturnem centru Koper in Mladinskem centru Podlaga v Sežani.

Rdeče zore so feministični in queer festival. Festival podpira umetnost in aktivizem, ki prekinja s pričakovanji, navadami, predstavami in vlogami, ki nas potiskajo v ta ali oni spol. Festival se ne obremenjuje z iskanjem biološkega ali celo značajskega »bistva« žensk, zato si dovoljuje igrive in resnobne odmike od »usode«. Iz metafizike »ženstvenosti« in »možatosti« pozornost preusmerja v vsakdanje podcenjevanje in izkoriščanje žensk, moških in... vseh ostalih.

Vabljena/e/i/o/u na praznovanje!

Rdeče zore.FESTIVALSKI PROGRAM

Torek, 6. marec 2007

19.00, Menza pri koritu

Gala otvoritev: Izbor miss sveta Rdečih zor!

Glavna favoritinja je avstralska antiglobalistka in queer aktivistka Moon s performansom Miss World. Izbor moderira slavni srbski TV voditelj Zed.

*

20.00, Galerija Alkatraz

Otvoritev mednarodne skupinske razstave Seks, delo in družba

Otvoritveni performans: Maja Savić (Srbija): Cigarette girl

Razstavljajo: Jelena Radić, Goca Belić in Milica Ružičić (Beograd), Julia Wieger, Elke Auer, Esther Straganz, Eva Jantschitsch in Eva Egermann (Dunaj). Gostujoči kuratorki: Ivana Marjanović in Vida Knezević (Galerija Kontekst, Beograd).

Sodelujoče umetnice raziskujejo razmerja moči, lastninjenje, željo in spolne razlike kot posledice v nekaterih državah nelegalne in drugod vsaj deloma legalizirane spolne industrije.

*

21.00, SOT-24,5

Otvoritev slikarske razstave

Joanna Zajac (Poljska): Venus

Subtilni akvareli o žarčenjih in trkih med spoloma.

*

21.30, Infoshop nad Menzo

Otvoritev video instalacij in video projekcij

Juan delGado (Španija): Don't Look Under the Bed (2001), Who Are You Entertaining To? (2002)

Paula Muhr (Nemčija): Inventing Solitude (2002-05)

Helena Schultheis (Hrvaška): Borders and Shading (2006)

Zemira Alajbegović (Slovenija): Quick Slow (2004)

Antonella Bukovaz (Italija): Scrivimi (2006)

Tanya Bezreh (ZDA): Untitled (2005), Air Paradise (2004) in Morning Addition (2005)

Sreda, 7. marec 2007

17.00, Menza pri koritu

Predavanje predstavnice italijanske organizacije Comitato per i Diritti Civili delle Prostitute ONLUS (Komite za državljanske pravice prostitutk Onlus) iz Pordenoneja.

CDCP ONLUS so l.1982 ustanovile seksualne delavke in je namenjen podpori osebam, ki se ukvarjajo s prostitucijo. Organizirajo različne kampanje za senzibilizacijo in ozaveščanje o pravicah in dostojanstvu seksualnih delavk in delavcev, spodbujajo in omogočajo usposabljanja za opomočenje seksualnih delavk ter za dvig kvalitete življenja seksualnih delavk.

*

18.00, Menza pri koritu

Okrogla miza O prostituciji

Moderator: Mitja Blažič

Sodelujejo: dr. Majda Hrženjak (Mirovni inštitut), Katjuša Kodele Kos (Društvo Ključ), Marlenna in dr. Zoran Kanduč (Inštitut za kriminologijo).

Razmišljali bomo o različnih vidikih prostitucije in se ne zatekali k njenemu vrednotenju. Naš interes se bo tako osredotočil na pomen prostitucije v družbi, zlasti iz vidika zakonodaje, prostitutke kot žrtve in prostitucije kot vrste dela ter njeno umeščenost v našem prostoru. Pri tem pa želimo izpostaviti predvsem naslednje teme: prostitucija in trgovanje z belim blagom, spolna strukturiranost prostitucije in nenazadnje, kakšne spremembe je prinesla dekriminalizacija prostitucije v Sloveniji.

*

20.00, Menza pri koritu

Dokumentarni filmi o trgovanju z ženskami

Gillian Caldwell: Bought & Sold (1997, ZDA, 42', ang. brez podnapisov)

Danijela Majstorović: Kontrapunkt za nju (2004, BiH, 30', bosanski jezik z ang. podnapisi)

Nadja Ridžić: Stranputice života (2005, BiH, 40', bosanski jezik brez podnapisov)

*

20.00, SOT-24,5

Papirnato gledališče v dveh monologih

Katja Kähkönen (Finska/Slovenija): Dark Paradise

Predstava interpretira dve kratki zgodbi zloglasne finske pisateljice Rose Liksom. Groteskna in neposredna monologa o različnih vrstah spolnih nagnjenj, nasilja in ljubezni.

*

21.00, Klub Monokel

Otvoritev razstave

Nino Jaeger (Avstrija): Pipistrello: Dolce Vita

V fotografski porno zgodbi, ki črpa iz Mozartove opere Figarova svatba (arija Kerubina), se srečata netopirska/vampirska lutka Pipistrello in delavec iz mesa in krvi. Med spolnim odnosom spreminjata spol, menjata spolne vloge in na laž postavita edino pravo in resnično ljubezen, željo, spolnost in spola iz Figarove svatbe.

Četrtek, 8. marec 2007 - Mednarodni dan žena!

16.00, SOT-24,5

Delavnice

Tisoč majcenih spolov

Delavnica skuša vzpodbuditi ustvarjalno razmišljanje o mnogoterosti spolov (ne zgolj o moškem ali ženskem). S pomočjo podob in zgodb o majcenih in vedno drugače utelešenih spolih si bomo privoščili majcene vaje v razmišljanju izven danih spolnih kategorij.

Kukanje

Škatla s kukalom (ang. peep-box) se ukvarja z idejo omejenega pogleda. Ko ne moremo videti vsega, se nagibamo k ustvarjanju svojih lastnih zaključkov, da bi zapolnili luknje. Hočemo izostriti pogled; skušamo videti. Kukanje je skrivno in prepovedano iskanje skrivnosti. Je sanjam podobna izkušnja. Zato ima delavnica pridih nadrealizma. Udeleženke in udeleženci bodo naredili svoje lastne škatle s kukali in s se odpravili na večdimenzionalne pustolovščine v svet avtoseksualnosti in vojerizma.

Prijave sprejemamo do 6. marca na naslovu: rdece.zore@gmail.com

*

16.00-20.00, Menza pri koritu

Konferenca

Feministični aktivizem

Na konferenci se bodo o možnih taktičnih odzivih na družbeno reprodukcijo razrednih in spolnih stereotipov, nepravičnosti ter izkoriščanja pogovarjale predstavnice ženskih, feminističnih in queer festivalov iz področja bivše Jugoslavije ter predstavnice feminističnih neodvisnih medijev.

*

20.30, Menza pri koritu

Intervencija Mesta žensk na festivalu Rdeče Zore

Video projekcija

Kitch Ona: Kako ona uživa: golo branje Lacana

*

21.00, Menza pri koritu

Gledališka predstava

KD Fantazija: SKRITO: SPOL

Režija: Jernej Škof

Igrajo: Sarah Končina, Uroš Konc, Miha Topolovec in Jernej Škof

Gledališka adaptacija drame Kate Bornstein, ki razgradi in ponovno sestavi vašo spolno identiteto.

*

21.00, Klub Gromka

Dokumentarni filmi

Kagendo Murungi: Sunshine Boutique (2006, ZDA/Kenija, 30', ang. brez podnapisov)

Maša Hilčišin Dervišević, Ćazim Dervišević: Nije da se more, već se mora (2006, BiH, 27’, bosanski j. z ang. podnapisi)

Danijela Majstorović: Posao snova (2005, BiH, 51', bosanski j. z ang. podnapisi) Avtorica Danijela Majstorović bo po projekciji na voljo za vprašanja in pogovor.

Uta Busch, Sandra Ortmann: Step up & be vocal: Interviews zu queer punk und feminismus in San Francisco (1999, Nemčija, 60', ang. z nemškimi podnapisi)

*

22.00, Menza pri koritu

Spoken word performans

Moon (Avstralija/VB) & Sacha Wittam (Vel. Britanija): Easy Jet Set

Nevihta besed in bobnenje naperjeno proti kapitalizmu in nadzorovanju meja.

*

23.00, Menza pri koritu

DJane & VJane program Luxativ

DJane Emmanuella Cunt (hauswajf paranoja lounge koktejl iz petdesetih)

VJane: Inocybe

*

23.30, Klub Gromka

DJane program

DJane Sladka

Razveseljujoč nabor melodično-ritmičnih zapeljivk predvsem zimzelene, a tudi sveže provenience. DJane Sladka vabi ženske, da ji glasbene želje za četrtkov večer sporočijo na naslov: sladkezelje@gmail.com

Epidemija Rdečk v Izbruhovem kulturnem bazenu v Kranju

22.00: Koncert

First Fatal Kiss (Avstrija)

Pop-pank-new wave-garažni rock z analogno toplino zasedb iz 80-ih in klaviaturskimi melodijami, ki so zbežale iz nizkoproračunskih grozljivk.

Petek, 9. marec 2007

14.00, Menza pri koritu

Delavnica za dekleta, ženske in transspolne ljudi

Popravi svoje kolo

Kako zakrpati preluknjano zračnico? Kako uravnati zavore? Kako zamenjati

ležaj? Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.

Prijave sprejemamo do 6. marca na naslovu: rdece.zore@gmail.com

*

16.00, SOT-24,5

Delavnice

Tisoč majcenih spolov

Delavnica skuša vzpodbuditi ustvarjalno razmišljanje o mnogoterosti spolov (ne zgolj o moškem ali ženskem). S pomočjo podob in zgodb o majcenih in vedno drugače utelešenih spolih si bomo privoščili majcene vaje v razmišljanju izven danih spolnih kategorij.

Kukanje

Škatla s kukalom (ang. peep-box) se ukvarja z idejo omejenega pogleda. Ko ne moremo videti vsega, se nagibamo k ustvarjanju svojih lastnih zaključkov, da bi zapolnili luknje. Hočemo izostriti pogled; skušamo videti. Kukanje je skrivno in prepovedano iskanje skrivnosti. Je sanjam podobna izkušnja. Zato ima delavnica pridih nadrealizma. Udeleženke in udeleženci bodo naredili svoje lastne škatle s kukali in s se odpravili na večdimenzionalne pustolovščine v svet avtoseksualnosti in vojerizma.

Prijave sprejemamo do 6. marca na naslovu: rdece.zore@gmail.com

*

19.00, Socialni center tovarne Rog

Dokumentarni film

Julia Query, Vicky Funary: Live Nude Girls Unite! (2000, ZDA, 70', ang. brez podnapisov)

Prvoosebni dokumentarni film spremlja trud ameriške komedijantke, peep-show plesalke, lezbijke in hčerke feministične aktivistke, Julie Query, ki si je v letih 1996-97 v San Franciscu skupaj z drugimi plesalkami prizadevala – in uspela – ustanoviti prvi ameriški sindikat peep-show plesalk.

*

20.00, Klub Monokel

Literarni večer

Mima Simić (Hrvaška)

Pisateljica Mima Simić je l. 2005 je pri založbi AGM skupaj z risarko stripov Ivano Armanini objavila odmevno zbirko Pustolovščine Glorie Scott, duhovite in parodične pripovedke o slavni londonski detektivki, ki se skupaj s svojo družabnico Mary Lambert vedno znajde v absurdnih situacijah, ki jih rešujeta antiracionalno. Simićeva se v zbirki poigrava tako z viktorijansko moralo kot z žanrom detektivke.

*

21.30, Klub Monokel

Koncert

Drvena Marija (Hrvaška)

Drvena Marija je soc-religiozni bend pop-rock akustičnega death-metal izraza. Ima nedoločeno število članic in članov, vendar nikoli manj od ene. Provokativna in nedvoumna besedila jim pišeta najznamenitejši hrvaški književni zvezdi (Roman Simić, Mima Simić). Govori pa se tudi, da so njuni glasbeni aranžmani spravili v zadrego samega Đorđa Novkovića.

*

22.00, Menza pri koritu

Koncert

Pauline in Rage (Avstrija)

Priredbe najbolj žgočih pesmi v boju proti zimskim zombijem.

First Fatal Kiss (Avstrija)

Pop-pank-new wave-garažni rock z analogno toplino zasedb iz 80-ih in klaviaturskimi melodijami, ki so zbežale iz nizkoproračunskih grozljivk.

zero2nine (Švica)

Pank? Hardkor? Doom? Metal? Ali morda kar pop? Kvartet iz Basla druži bučen kitarski zvok z neparnimi ritmi, melodičnim petjem in obsedenim dretjem.

*

22.00, Klub Monokel

DJane program

Djane Ganzza s pop glasbo vijuga med XX. in XXI. stoletjem.

*

24.00, Menza pri koritu

DJane & VJane program

Djane Shushu (Avstrija) vrti indie glasbo in muziko iz 80-ih let.

VJs Small but Dangers mešata sliko v živo na najnovejši tehnologiji – grafoskopu!

*

24:00, Klub Monokel

Film presenečenja. Ne povemo.

Epidemija Rdečk v Mladinskem kulturnem centru Koper

19.30: Otvoritev fotografske razstave

Barbara Milavec: Ile d´Yeu

*

20.00: Koncert

Ksenija Jus – Xenia

Ksenija Jus - Xenia se prepušča najrazličnejšim vplivom, ki jih oblikuje v ekspresivne in eksperimentalne temne balade.

Brejn & Bubizz

Electro-rock z angažiranimi besedili in preprostim prepletom električne kitare, basa in ritmične osnove.

*

22.00: Projekcije dokumentarnih filmov
Kagendo Murungi: Sunshine Boutique (2006, ZDA/Kenija, 30', ang. brez podnapisov)

Danijela Majstorović: Posao snova (2005, BiH, 51', bosanski j. z ang. podnapisi)

Sobota, 10. marec 2007

16.00, SOT-24,5

Predstavitev izdelkov delavnic Tisoč majcenih spolov in Kukanje

*

18.00, Klub Monokel

Alter šalter projekcija, predavanje in pogovor

Tonja Zadnik, Erik Blatnik: Hidžre (2006, Slovenija, 10', slo/ang/hindujsko s slovenskimi podnapisi)

Izraz hidžra zaobjema interseksualce in evnuhe, ki imajo v Indiji uradno priznan status »tretjega spola«. Po ogledu kratke reportaže, ki se ukvarja z družbenim statusom indijskih hidžr, bo Tonja Zadnik predstavila svojo diplomsko nalogo. V njej je status hidžr primerjala z medicinsko in splošno percepcijo interseksualnosti v Sloveniji. V pogovoru bomo skušali odgovoriti na vprašanje, zakaj interseksualcev v Sloveniji domnevno ni.

*

20.30, Klub Gromka

Intervencija Mesta žensk na festivalu Rdeče Zore

Gledališka predstava

Marijs Boulogne (Belgija): Večna medikacija

slovenska adaptacija gledališke predstave Endless Medication

Režija in priredba: Simona Semenič in Marijs Boulogne

Po lanskoletni premieri se na metelkovske odre vrača religiozno obarvana pornografija flamske režiserke Marijs Boulogne. V predstavi, v kateri se verska ekstaza sprevrže v delirij, blestita Barbara Krajnc in Jelena Rusjan.

*

22.00, Klub Gromka

Alter šalter & Sindikat Queer Party

DJane Wilma (Alter Šalter)

DJ Dečko z vlečko (Sindikat)

VJ Delta NU (Sindikat)

VJ prenos performansa TRANS/FORM iz Menze

Drag/cross-dress code!

*

22.00, Menza pri koritu

Koncert

Brejn in Bubizz

Electro-rock z angažiranimi besedili in preprostim prepletom električne kitare, basa in ritmične osnove.

*

22.30, dvorišče pred Menzo pri koritu

Ognjena ulična predstava

Mashvatri: Ženski bullying (BiH)

Predstava je ime prevzela po knjigi Rachel Simmons o nasilju med dekleti in ženskami. Nevarna igra z ognjem karikira netelesne, posredne in prikrite, tipično ženske oblike nasilja: opravljanje, izključevanje, žaljenje in manipulacijo.

*

23.00, Menza pri koritu

Performans/koncert

TRANS/FORM (Hrvaška)

Zagrebška zasedba TRANS/FORM izvaja priredbe pop pesmi na ironičen in ciničen, a zvezdniških izvajalcev edini vreden način: v performansu transformacije vse članice nenehno spreminjajo svoj make-up in izgled, s tem pa namenoma spreminjajo tudi svojo spolno identiteto.

Tudi parodični “no-fashion” TV prenos nastopa bo v Klubu Gromka »izvirniku« (Fashion TV) zvest do potankosti: sosednji klub bo dosegla samo slika, ki naj bi govorila sama zase ali kar namesto vas.

*

24.00, Menza pri koritu

DJane program

DJane Slutty Trailor Trash (Nemčija) bo vrtela opolzke disko ritme

Epidemija Rdečk v Mladinskem kulturnem centru Koper

20.00: Projekcija dokumentarnega filma

Uta Busch, Sandra Ortmann: Step up & be vocal: Interviews zu queer punk und feminismus in San Francisco (1999, Nemčija, 60', ang. z nemškimi podnapisi)

*


21.30: Koncert

zero2nine (Švica)

Pank? Hardkor? Doom? Metal? Ali morda kar pop? Kvartet iz Basla druži bučen kitarski zvok z neparnimi ritmi, melodičnim petjem in obsedenim dretjem.

Pavza

Hardkor pank made in Koper. Še vedno edina slovenska ženska pank zasedba, ki je nastala po razpadu zasedbe Fregatura.

Nedelja, 11. marec 2007

15.00, Socialni center tovarne Rog

Srečanje mreže ženskih, feminističnih in queer festivalov

Prvo srečanje je namenjeno medsebojnemu spoznavanju, snovanju skupne spletne strani in snovanju bodočih skupnih projektov in sodelovanj. Sodelujejo predstavnice festivalov Rdeče zore, Mesto žensk, Girlz are Weird (Kutina), FemFest (Zagreb), AnFemA (Zagreb), PitchWise (Sarajevo) in Queer Beograd.

*

20.30, Klub Gromka

Intervencija Mesta žensk na festivalu Rdeče Zore

Gledališka predstava – ponovitev

Marijs Boulogne (Belgija): Večna medikacija

Slovenska adaptacija gledališke predstave Endless Medication

Režija in priredba: Simona Semenič in Marijs Boulogne

Po lanskoletni premieri se na metelkovske odre vrača religiozno obarvana pornografija flamske režiserke Marijs Boulogne. V predstavi, v kateri se verska ekstaza sprevrže v delirij, blestita Barbara Krajnc in Jelena Rusjan.

*

21.00, Menza pri koritu

Koncert

Virginia Genta ob spremljavi Davida Vanzana (Italija)

Improvizacija na tenor in bariton saksofonu ob spremljavi tolkal.

The Tiptons (ZDA)

Saksofonski kvartet, ki je do nedavnega nastopal pod imenom Billy Tipton Memorial Saxophone Quartet, se po dveh letih vrača v Ljubljano z novo bobnarko in pevko Faith Stankevich. Energičen jazz z vplivi klezmerja, new-orleanškega groova, hop hopa in panka.

Podrobnosti o programu so dosegljive na spletni strani: http://www.metelkova.org/rdece

Ni komentarjev: