Sramotilni steber / Wall of Shame

V rubriki Sramotilni steber zbiramo (očitno in prikrito) mizogine, seksistične, homofobne, mačistične, šovinistične in do žensk pokroviteljske izjave naših vrlih javnih osebnosti.

Če v medijih opazite tovrstne izjave, vas vabimo, da nam jih pošljete na naslova rdece.zore@gmail.com in neza.bode@gmail.com ali pa jih objavite na
FB strani Rdečih zor. Tudi komentarji so dobrodošli. Imen ljudi, ki pošiljajo izjave ne objavljamo, razen če si to želite. V tem primeru vas prosimo, da to napišete v mail.


Hvala vsem, ki ste se že odzvale/i na vabilo. Prav zaradi velikega odziva in podpore smo se pobudnice odločile za ustanovitev "nagrade" za seksistično izjavo leta (no, glede na njihovo pogostost bi jo lahko podarjale kar vsak teden). Bodeče Neže za izjave, ki bi si v marsikaterem primeru zaslužile kazensko ovadbo, ne podeljujemo zgolj Rdeče zore, temveč več iniciativ in posameznic, ki si želimo in drznemo v imenu vseh žensk reči: DOVOLJ! Dovolj je bilo seksizma, homofobije, šovinizma in mizoginije v slovenskem javnem prostoru. 

V letu 2015 smo združile_i sile s portalom spol.si. Kandidat(k)e za Bodečo Nežo v obdobju med 15. in 16. edicijo festivala Rdeče zore lahko najdete na njihovem blogu.(Ž)abotno!
V petek, 8. marca 2013, na prvi podelitvi "nagrade" za seksistično izjavo desetletja Bodeča Neža je občinstvo v Menzi pri koritu odločilo, da si jo zasluži Vlado Žabot. Ker se kandidat za bodočega ministra za kulturo (nominiran s strani Zveze KOKS in DSP) ni odzval na naše vabilo na podelitev, mu bomo plaketo ob priložnosti izročile osebno - in javno. Vlado si je nagrado zaslužil za besede, ki jih je leta 2004, ko je predsedoval DSP, na festivalu Vilenica izrekel mladi prevajalki:


"Pa jaz tebe ne razumem, kako to, namesto da bi kričala 'Vlado, pofuki me, pofuki me v rit!', pa tlele kot ena hruška sama hodiš na vsak festival."

Več o seksizmu v Društvu slovenskih pisateljev lahko preberete v javnem pismu Barbare Korun. Natančen pomen besede žabotno, ki si jo je izmislila Katja Čičigoj, lahko preverite in dopolnite v prostem slovarju žive slovenščine Razvezani jezik.


Konkurenčne izjave:


"Zelo obilna karikatura demokracije ali levičarski fašizem: http://www.youtube.com/watch?v=77x_qqmz5-0 "
Tweet komentar Jerneja Pavlina, vodje Službe za odnose z javnostmi v stranki SDS, ki se norčuje iz teže Tamare Vonta, predsednice Komisije za peticije ter človekove pravice in enake možnosti (24.3.2013, vir)"Tlačani srčno upajo, da ji bodo vsaj ljubljanski čevlji prav, če že v onih čezmejnih italijanskih outletih težko zase najde hlače in še, da prijaznemu stričku iz Vojnika čez čas ne bomo zamerili, da jo je v časih, ko še ni bilo pri vsaki hiši avtomobila, šel iskat v celjsko porodnišnico in jo pripeljal domov. Da torej ne bomo rekli, mar bi jo, če bi vedeli, da bo nekoč Bratovškova, tam pustil! (...) Sicer pa, če smo že začeli s krizo in varno žensko roko, nam da kaj misliti to, da večino celjskih kulturnih ustanov vodijo ženske? Tem Alenkam je ime Milena, Tanja, Tina in Polona. V kulturo je kriza, kakor vemo, pokukala najprej. Za dan žena jim tlačani voščimo predvsem, naj ostanejo ženske." 
Brane Piano v kolumni Naše Alenke, Delo, 8. 3. 2013, o ženskah na vodilnih mestih"8. marec je dan za udarec in ženskam želim veliko udarcev."
Zmago Jelinčič v 36. oddaji Piramida na Medias TV3, 4. 3. 2013. Posnetek oddaje še ni objavljen, zato izjavo citiramo po navedbi ogorčene gledalke."Ker ste ženska, imate tudi neke bonitete pri meni."
Poslanec SDS Marjan Pojbič, v odgovoru strankarski kolegici Romani Tomc v državnem zboru, o višji toleranci za domnevno nekorektnost (vir: Mladina)
"Primorski znanstveniki s med pomladanskim raziskovanjem taborov v Fiesi odkrili novo živalsko vrsto, ko so jo poimenovali z latinskim imenom tinkaruskovacius. Gre za endemičnega plazilca s precej svojskimi navadami, saj ima rad, da mu zaloputneš vrata pred nosom in poveš kakšen štos na njegov račun. Je primeren kot hišni ljubljenček za alkoholike, saj ga ne moti če se vračate domov popolnoma pijani ob treh ..." 
Pižama (Boštjan Gorenc), ki je prejšnji teden na Facebooku spraševal ljudi po anti-girl power komadih, ki jih pojejo ženske, je 6.3.2013 v Stopu objavil vrsto seksističnih izjav. Izpostavljamo izjavo o Tinkari Kovač, celotno kolumno lahko preberete na Gorenčevem blogu."Splošno vzeto se zdi, da so ženske pametnejše in bolj pronicljive, odločnejše, pozna se jim, da veliko berejo. Kljub temu se še danes zdi nekako samoumevno, da zadnje pridejo do besede ... Verjamemo, da današnji čas naravnost kliče po tem, da pobudo poprimejo tudi ženske in da jih bomo tudi v skorajšnjem novem parlamentu videli najmanj polovico. Tudi zato vam iz srca čestitamo ob mednarodnem dnevu žena in se vam zahvaljujemo za zaupanje v Sanje. (...) Poklanjamo vam tudi popust pri nakupu knjižice Nade Novak Kako ostanem lepa in mladostna, faksimil izdaje iz leta 1953. Cvetober napotkov za zimzeleno mladost (...) prekaša kreme za bolj napeto kožo in pomlajevalne tretmaje, za smejalne gubice, ki jih morebiti pridelate med branjem, pa ne moremo prevzeti odgovornosti."

Reklamno sporočilo založbe Sanje, 8. 3. 2013. Komentar novinarke, ki nam je posredovala citat: "Posredujem nekaj cvetk, ki morda niso tako neposredne, ampak za moje pojme enako (morda subtilno, a toliko bolj perfidno) diskriminatorne in kontraproduktivne, še zlasti v kolikor potekajo v nekem kao pro-ženskem in pro-vstajniškem kontekstu. Piska PR-ja te založbe ob bok domnevno laskavi izjavi, ki zgolj reproducira spolne stereotipe ("ženske več berejo") postavi naivno veselje ob tem, da jih bo več v parlamentu (kot da ženske v politiki ne bi delovale prav tako šovinistično kot moški, npr. Merklova, Thatcherka etc. in da ne bi bilo potrebno spremeniti samega patriarhalnega načina delanja politike) in na koncu še creme-de-la-creme: priročnik za večno lep in mlad videz kot idealno darilo za sodobno žensko za dan žena. Obupno, pravzaprav (Ž)abotno. Mislim, da so te subtilne oblike prikritega, včasih tudi nezavednega seksizma prav tako nevarne.""Naj živi seksizem! Moški je lovec, pa če je to komu všeč ali ne. Dol s hipokrizijo in politično korektnostjo!"
Darko Bulat na Twitterju v odgovor na rubriko Sramotilni steber. Komentar kolegice, ki je posredovala njegovo čivkanje: "Ko dregneš v osir, troti kar završijo, al kaj?!" (6.3. 2013, vir)

»Rdeča zora«, ki te dni poteka v Ljubljani, je še en feministični festival. Na račun takšnih feminističnih subverzij, se še normalne (in naravne) ženske ne obnašajo do svojega praznika z afiniteto. Osmomarčevska apatija je zajela/zadela mnoge ženske, ki v svojem prazniku ne znajo več uživati, se sprostiti, se poveseliti. Že tako so zasičene z moškimi vedenjskimi vzorci, ukvarjajo se s falično kariero – želijo postati uspešne podjetnice; Dan žena pa jim je ukraden.
Roman Vodeb na svojem blogu, 6. 3. 2013. Reciklirano verzijo, objavljeno v Večeru 7. 3. 2013, glej tukaj."Iz njenih v nalogi navrženih modrovanj in paberkovanj (...) lahko marsikaj sklepamo o idejnem profilu in horizontu avtorice, ki se je povzpela na prvo mesto v politični eliti in bo v naslednjih mesecih krojila usodo države. (...) Na primer dobili smo mandatarko, ki ni rigidna osebnost, ki je fleksibilna, morda nestanovitna, toda zmožna sklepati kompromise."
Frane Adam o premierki Alenki Bratušek v Reporterju, 3. 3. 2013


»Trajanje Bratuškove kot PV bo premo sorazmerna dolžini njenega krila in njenega spomina o poslovanju NKBM v času, ko je bila tam članica NS«. 
SDS (20.2.2013, vir)»Priznati moram, da sem moški, ne filozof, zato pri ženski najprej pomislim na lepoto. Upal bi si trditi, da vsi moški žensko najprej pogledamo v obraz in presodimo, ali je ali ni lepa. Srečne so tiste ženske, ki so zmagale na genski loteriji«.

»Tudi mati Tereza je imela veliko srce, pa zato še ni veljala za seksbombo«.

Miro Petek, generalni direktor direktorata za medije, nekdanji poslanec SDS (15.2.2013, vir)

"Tudi Bratuškova bi se morala naučiti šteti. Nova koalicija ni možna."

Predsednik SD Igor Lukšič o razlogih, zakaj se ne namerava sestati z vodjo Pozitivne Slovenije (PS) Alenko Bratušek (Delo, 28. 1. 2013)

»Če vam bo žena rekla, da se bo ločila, bi verjetno še vsak dan skuhala kosilo. Mi tudi poskušamo narediti maksimalno, kar se da. Politična kriza se bo tako ali drugače razrešila. To ne pomeni, da moramo medtem sedeti na zapečku in ne opravljati svojega dela«. 
Janez Šušteršič, minister za finance (14.1.2013, vir)
»Pravijo, da naj zamenjamo predsednika!? Smešno - SDS ni mlada frklja, ki menja fante takoj, ko ji kdo reče, da ta, ki ga ima ni najlepši«.

Božo Predalič, generalni sekretar vlade (12.1.2013, vir)
»Moški imajo večjo fizično moč in morda tudi večji kognitivni potencial kot ženske, vendar so te neprekosljive, ko gre za intuicijo, čustveno inteligenco in vztrajnost.«
Braco Zavrnik, Po Gandhijevo, Sobotna priloga časopisa Večer, 15. 12. 2012
"Danes v tem, milo rečeno, č u d n e m svetu, ženska m o š k e m u največkrat ne pomaga pri tem, da bi se v vlogi zrelega moškega izuril, temveč je nekakšen »ocepek«, ki pade z jablane kot nezrel sadež. Žena je tu kot ovira, problem, da ga ne zna več sprejeti kot avtoriteto in glavo družine, s čimer bi krepila njegovo malce okrnjeno samozavest. [...] Ne zaveda  se, da sama v vlogi vodje nikoli ne more zablesteti, ker ji manjkajo, milo rečeno, moške  lastnosti, tako telesne kot duhovne."

"Moški smo se ujeli v past, kar so seveda opazile tudi ženske, ki na račun tega posegajo po oblasti, pri tem pa se rade primerjajo z moškimi. Situacija je milo rečeno, malce čudna; moški smo se »poženščili«, ženske pa poskušajo igrati vlogo moških."
Ribniški župan Jože Levstik v svoji redni rubriki Izpod županovega peresa v glasilu Rešeta (25. 4. 2012, XVI).
 


"Jebenti ... tko dober pa še bab nisem podiral ..."  
Borut Pahor, predsednik RS Slovenije, postojnskim gozdarjem med predvolilno kampanjo, 4. 9. 2012 (vir).
»Članice Ženske zveze Nove Slovenije smo zgrožene nad fotografijo, ki je razstavljena na oknu Galerije Škuc na Starem trgu v Ljubljani in s tem vidna vsem mimoidočim. Gre za fotografijo Tanje Ostojić, ki je del razstave »Telo, politika, agens …«, ki je v sosednji Avstriji dvignila veliko prahu in je bila zaradi moralne in politične spornosti umaknjena v zasebne prostore. V Sloveniji pa za razgaljena človeška telesa v javnosti očitno ni ovir, niti če jih umestimo v bližino vrtca, kjer malčki, ki še niso sposobni kritične presoje, pogosto hodijo mimo. (…) Kritičnost do evropskih idej, če je že potrebna, se da izraziti na mnogo dostojnejše načine.«  
Mojca Kucler Dolinar, predsednica Ženske zveze NSi (15. 6. 2012, vir)


 

»VSEGA JE KRIVA KONTRACEPCIJSKA TABLETKA.

V petdesetih se je vsako leto rodilo 34 tisoč otrok, danes se jih rodi le okrog 20 tisoč letno«.
Eden od razlogov zakaj potrebujemo nov pokojninski zakon v “delovni” verziji letaka takratne vlade pod vodstvom Boruta Pahorja (26.05.2011, vir).
»Je pač blondinka«, opazka Jožeta Tanka mimo mikrofona namenjena poslanki SD Meliti Župevc . Na zahtevano opravičilo se je odzval tako: »Se bom opravičil - je pač črnolaska«.
Takratni vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko na zasedanju parlamentarne mandatno-volilne komisije (9.6.2011, vir).»Ne moremo te ministrice primerjati z gospo Jelušičevo, z gospo Krebsovo. To so dame, to so gospe, to so matere, to so žene, to so prijetne ženske za sodelovanje. Prosim lepo - moje mnenje - ta ministrica tega nima.«  
Poslanec SNS Miran Györek o Katarini Kresal ob njeni interpelaciji aprila 2010 (vir). 
»To njeno pisanje in govorjenje je v skladu z njenim nastopanjem. Kot vemo, ministrica piše o erekcijah, o sulicah in o udarcih moških. Ni treba biti psihoanalitik, da človek ugotovi, da gre za žensko, ki je močno prikrajšana«.

Nekdanji minister za kulturo Vasko Simoniti o takratni ministrici za kulturo Majdi Širca (22.10.2009, vir).»Ampak v tem državnem zboru, v proceduri sprejemanja oziroma odločitev, v delovnem telesu enakih možnosti toliko nestrpnosti zato, ker smo nekateri razmišljali drugače, da bi - oprostite, gospa Širca in gospa Majda Potrata -, toliko da bi jih od moških ne pričakoval. Sploh ne znam dati oceno spola! Jaz bi vam odredil obvezno zakonski pregled mednožja za to, da bi ugotovil, katerega spola sploh ste, da lahko izjavljate take grdobije, kot ste jih na račun tistih, ki smo drugače mislili.« 

Pavle Rupar, takrat poslanec SDS, 17. 6. 2005 v državnem zboru na drugi obravnavi predloga zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti (vir, članek v Dnevniku).

"Podjetnik ne more vzeti ženske v službo kot enakovredne moškemu, saj so ženske dva dni v mesecu relativno neprištevne ..." 
 Psihiater Janez Rugelj o zaposlovanju in celomesečni moški prisebnost. Stop, 27.9.2002

7 komentarjev:

Ana pravi ...

Odlicna iniciativa,imejmo odprta usesa in oci!

Unknown pravi ...
Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.
Unknown pravi ...

The best akcija! Konkurenca je pa (na žalost) resnično kruta! :(

Anonimni pravi ...

Problem je, da večina misli, da problem ne obstaja. Prosim, problematizirajmo še naprej!! Bravo!!

zirosi pravi ...

Baba je žleht, če človeka drgač ne more zajebat, pa crkne. (je reku edn enkrat)

Maj pravi ...

Ta pregovor je tudi dobr.

Baba je baba, še najboljša je slaba ;)

Anonimni pravi ...

Ok, sam vseh izjav pa tudi ni za imet v kontekstu. Mal preveč občutljivo in za vsak najmanjši drekec se pa tud ni treba bunit. kolikokrat jaz slišim kako slabi in nesposobni smo vsi moški pa se le nasmejim in sprejmem to kot napol šalo in napol prizatetost in sočutje do nekoga, ki je nekoč bil prizadet. uglavnem ne mečte nekaterih zelo zelo blagih šal ali izjav v usti koš s tistimi, katere zares zaslužijo obtožbe.