ponedeljek, 3. december 2012

Proti lovu na čarovnice - za nadaljevanje protestov Po dvajsetih letih kapitalističnega uravnoteževanja in po štirih leta kriznega zategovanja pasov, začinjenega z brutalnimi in absurdnimi ukrepi uničevanja pridobitev preteklih socialnih bojev, je ljudstvu prekipelo. Množice na ulicah so glasno rekle dovolj poniževanja, razčlovečenja, razvrednotenja in laži, ki nam jih na dnevni bazi servirajo politično-ekonomske elite. Protesti so se odvili po vsej državi. Najprej je počilo v Maribor, zatem je pretekli petek Ljubljana doživela prve politično motivirane nemire v novejši zgodovini. In da ne bo slučajno pomote, ponavljamo, da je šlo za politične nemire, saj nas sedaj dežurni družbeni eksperti ter trobila vladajoče garniture prepričujejo, da je šlo zgolj za izgrede dobro organiziranih in koordiniranih huliganov, se pravi za področje kriminalne dejavnosti in ne izraza splošnega nezadovoljstva s situacijo v družbi.

Dogodki v Ljubljani so jasni - vse je posneto in dostopno na spletu. Deset tisoč glava množica je samoorganizirano in dostojanstveno javno izrazila svoje nestrinjanje s celotno politično-ekonomsko elito. Dogodek je izkoristila majhna skupina 20-30 neonacistov, ki je izvedela spektakelski "napad" na ograjo pred parlamentom. Množica se jim je umaknila in ni sodelovala v njihovem razkazovanju moči, ampak jih je izžvižgala in zahtevala njihov odhod iz prizorišča. Sledilo je, milo rečeno, ponesrečeno posredovanje policije. Namesto, da bi razgreto nacistično mladež pospremili s trga, so se v njih zapodili kot jastrebi, jih večino pregnali v množico in se nespretno lotili vklepanja sredi protesta. Del množice, ki je še malo nazaj žvižgal nad neonacisti, je v tem prepoznal napad na protest, saj v kaosu ni bilo več jasno kdo je kdo. Sledilo je kar je sledilo. Spopadu so se pridružili številni posamezniki, nekateri iz čisto osebnih, politično še ne artikuliranih razlogov, spet drugi so v policijskem posredovanju videli napad na protest in so delovali samozaščitno. Nemiri so trajali dobre tri ure, policija pa je pri tem na ulice pripeljala celoten arzenal, ki ga ima na voljo (solzivec, konjeniki, vodni top, oklepniki in helikopter). Ljubljana je na lastni koži izkusila metode latinskoameriške vojaške diktature.

Na podlagi petkovih dogodkov, javnih diskurzov, ki se v odziv pojavljajo v javnosti, in nenazadnje dejstva, da se protesti nadaljujejo, je potrebno izpostaviti sledeče:

1.      Obsojamo tako organizirano nasilje neonacistov, kakor tudi organizirano nasilje države nad prebivalstvom, ki želi legitimno izraziti svoje nezadovoljstvo. Neonacisti so dejansko zlorabili protest za svoje pritlehne namene, a so to počeli na krilih politične govorice, ki jo že dve desetletji uporabljajo politični izbranci desne, kakor tudi leve opcije. Neonacisti so zgolj poulični privesek nestrpnosti, ki smo ji priča v javnem političnem diskurzu, fizično udejanjenje tistega, kar na besedni ravni odmeva iz polikanih političnih soban. Nasilje torej, ki ga s svojimi izjavami in ravnanji legitimirajo ravno v strankah, parlamentu, na ministrstvih in vladi. V tem pogledu nas ne sme čuditi tudi nasilje policije. Kakršno koli poveličevanje ravnanja policije v petek je metanje peska v  oči. V napeti situaciji so z nestrokovnim posredovanjem izzvali odziv množice, zatem pa brez zadržka izvajali z zakonom dano pravico do nasilja. Pri tem se niso lotili le domnevnih huliganov, ampak so zaplinili, pretepli in izrinili iz Trga republike ter kasneje Kongresnega trga večtisočglavo miroljubno množico, ki je želela nadaljevati s protestom. In naj bo jasno – odločno nasprotujemo nasilni konfrontaciji s policijo, a čeprav se morda večina policistov zasebno solidarizira s protestniki, so na terenu še vedno izvajali nasilne ukrepe nad ljudstvom na podlagi ukazov njihovih šefov.

2.      Zavračamo kakršen koli lov na čarovnice. Predsednik vlade in njegovi podrepniki nas že posiljujejo z domnevnimi levimi in desnimi ekstremističnimi skupinami, generalni direktor policije pa razpreda o organiziranih skupinah in stotnijah koordiniranih huliganov. V prvem primeru gre za politične blodnje za zadovoljevanje lastnih političnih vernikov, v drugem za poskus legitimizacije nasilnega obračuna policije z ljudstvom. Kakršno koli filozofiranje o organiziranih ekstremističnih skupinah in stotnijah koordiniranih huliganov je mašilo za medije. Edina organizirana skupina, ki je prišla na protest z namenom, da zakuha incident, so bili neonacisti. In njih naj nadzoruje in preventivno izprašuje policija. Obstaja namreč realna nevarnost, da bodo organi pregona, v imenu preventivnega zagotavljanja redu in miru, vzeli na piko druge samoorganizirane skupine in posameznike, ki bi povsem legitimno želeli javno izraziti svojo prepričanje. Iskanje neotipljivega državnega sovražnika policiji na stežaj odpre vrata za posredovanje nad, za politično-ekonomsko elito neprijetnih, avtonomnih političnih akterjev.

Ne pustimo se preslepiti, situacija je preveč resna, da bi pristali na take poenostavljene poskuse normalizacije izrednih razmer in istočasne kriminalizacije legitimnega boja ljudi za prihodnost.

Bodimo na ulicah, bodimo politični, pazimo drug na drugega in ne pustimo se prestrašiti!

pred protesti v ponedeljek 3. 12. 2012Ni komentarjev: