petek, 27. marec 2009

Protest zaradi brutalnih umorov transeksualcev v Turčiji

V Turciji sta se v zadnjih stirinajstih dneh zgodila dva umora transeksualnih oseb. 24. marca 2009 je bilo v mestu Bursa na severozahodu Turcije najdeno se neidentificirano truplo transeksualne osebe, stare med 30 in 35 let. Zrtev je bila umorjena z nozem. Obglavljeno truplo je bilo grozljivo izmaliceno in odvrzeno v kontejner za smeti. 10. marca 2009 je bil na svojem domu v Istambulu umorjen transeksualnec Ebru Soykan, star 28 let. Umorjeni je bil aktivist organizacije za pravice gejev, lezbijk in transeskualcev 'Lambda Istambul'.

Zaradi narascanja nasilja nad transeksualci in pogostih umorov iz sovrastva, katerih zrtve so geji, lezbijke in transeksualci v Turciji, smo na Veleposlanistvo republike Turcije v Ljubljani naslovili protestno pismo. V pismu Nje. eksc. gospe Ayse Sezgin, veleposlanici, smo izrazili ogorcenje zaradi umorov in opozorili na odgovornost oblasti pri brezpogojnem in takojsnjem zagotavljanju zascite clovekovih pravic in pravice do varnosti gejev, lezbijk in transeksualnih manjsin v Turciji.

Nestrpnosti in nasilja nad transeksualci ni mogoce z nicemer opravicevati, neukrepanje in ignoranca pa kazeta na tiho odobravanje. V zvezi z nespostovanjem clovekovih pravic transeksualcev, lezbijk in gejev v Turciji so v zadnjem casu veckrat posredovale clovekoljubne nevladne organizacije, organi Evropske unije, kakor tudi tudi Svet Evrope.


Za SKUC-LL: Tatjana Greif

Sekcija SKUC-LL
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
T 4327 306 & 4327 368
M 040 950 973
sekcijaskuc@mail.ljudmila.org
www.ljudmila.org/lesbo

Ni komentarjev: