sreda, 7. februar 2007

O PROSTITUCIJI - PREDAVANJE, OKROGLA MIZA, DOKUMENTARNI FILMI

Sreda, 7. marec 2007

17.00, Menza pri koritu

Predavanje predstavnice italijanske organizacije Comitato per i Diritti Civili delle Prostitute ONLUS (Komite za državljanske pravice prostitutk Onlus) iz Pordenoneja.

CDCP ONLUS so l.1982 ustanovile seksualne delavke in je namenjen podpori osebam, ki se ukvarjajo s prostitucijo. Organizirajo različne kampanje za senzibilizacijo in ozaveščanje o pravicah in dostojanstvu seksualnih delavk in delavcev, spodbujajo in omogočajo usposabljanja za opomočenje seksualnih delavk ter za dvig kvalitete življenja seksualnih delavk.

*

18.00, Menza pri koritu

Okrogla miza O prostituciji

Moderator: Mitja Blažič

Sodelujejo: dr. Majda Hrženjak (Mirovni inštitut), Katjuša Kodele Kos (Društvo Ključ), Marlenna in dr. Zoran Kanduč (Inštitut za kriminologijo).


Namen okrogle mize je odpreti vprašanje prostitucije nasploh, saj menimo da je relevantnost omenjene tematike prepogosto marginalizirana, premalo analizirana in predvsem tabuizirana v javnem prostoru.

Zakaj se vedno govori samo o ženski prostituciji? Kaj je z moško prostitucijo? Kakšna je povezava med prostitutcijo in trgovanjem z belim blagom? Zakaj je v zahodni družbi že spolnost na sploh tako tabuizirano področje govora, kaj šele spolnost za denarno menjavo? In čeprav nas oglasi o nudenju spolnih uslug gledajo iz številnih časopisov in ne malo spletnih strani, pa o prostituciji ni govora, le malo člankov in študij. In zakaj so osebe, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo vedno ocenjevane, po eni strani kot žrtve in po drugi kot nemoralne in 'umazane', ki se morajo skrivati in sramovati svojega dela? Pri tem pa se popolnoma pozabi na njihove odjemalce, o katerih se ne govori.

Razmišljali bomo o različnih vidikih prostitucije in se ne zatekali k njenemu vrednotenju. Naš interes se bo tako osredotočil na pomen prostitucije v družbi, zlasti iz vidika zakonodaje, prostitutke kot žrtve in prostitucije kot vrste dela ter njeno umeščenost v našem prostoru. Pri tem pa želimo izpostaviti predvsem naslednje teme: prostitucija in trgovanje z belim blagom, spolna strukturiranost prostitucije in nenazadnje, kaj je prinesla dekriminalizacija prostitucije v Sloveniji.



Po okrogli mizi sledijo projekcije dokumentarnih filmov o trgovini z ženskami. Dokumentarci se ukvarjajo s področjem Balkana, iz katerega Slovenijia ni izvzeta. Nasprotno. V dokumentarcu Nadje Ridžić, denimo, na posnetkih racije v enem od bosanskih nočnih barov lahko prepoznamo tudi slovenske diplomate...


20.00, Menza pri koritu

Dokumentarni filmi o trgovanju z ženskami

Gillian Caldwell: Bought & Sold (1997, ZDA, 42', ang. brez podnapisov)

Danijela Majstorović: Kontrapunkt za nju (2004, BiH, 30', bosanski jezik z ang. podnapisi)

Nadja Ridžić: Stranputice života (2005, BiH, 40', bosanski jezik brez podnapisov

Ni komentarjev: