sreda, 06. februar 2013

KUD Transformator vabi na delavnico Soba za ženske: Medgeneracijski spol

Vabilo na delavnico
Soba za ženske: Medgeneracijski spol

Delavnica, ki je namenjena samo ženskam, v prvi vrsti obravnava ne/enakosti med spoloma in ne/enake porazdelitve moči v družbi. Predstavlja varno sobo za raziskovanje, eksperimentiranje in deljenje osebnih zgodb ter razmislek o tem, kaj pomeni biti ženska. Pri tem bomo kot metodo uporabili tehnike, ki so znane pod imenom gledališče zatiranih ali tudi – gledališče za življenje. Namenjene so ne-igralcem in ne-igralkam, nudijo pa kreativen ter raznolik način, kako se pogovarjati o določeni temi.

Delavnica je namenjena ženskam vseh starostnih skupin in bo potekala v Mariboru in v Ljubljani.

Maribor: v petek, 15. 2. od 17.00 do 21.00 ter v soboto, 16. 2. 2013, in nedeljo, 17. 2. 2013, od 11.00 do 16.00 v prostorih MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, Ob železnici 16, Maribor. Prijave zbiramo na barbara.polajnar@gmail.com do ponedeljka, 11. februarja 2013

Ljubljana: v četrtek, 21. 2. 2013, in petek, 22. 2. 2013, od 17.00 do 21.00 ter v soboto, 23. 2. 2013, in nedeljo, 24. 2. 2013, od 11.00 do 16.00 v prostorih Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana. Prijave zbiramo na transformator.toslo@gmail.com do ponedeljka, 18. februarja 2013.

Delavnice bo vodila diplomirana kulturologinja Barbara Polajnar, ki je aktivna na področju gledališča zatiranih v Sloveniji in tujini ter je svoje znanje pridobivala pri priznanih mednarodnih mentorjih v tehnikah o gledališču zatiranih iz tujine. Barbara je soustanoviteljica in vodja KUD Transformator, ki v Sloveniji deluje po metodi gledališča zatiranih, v društvu pa dela tudi kot režiserka, igralka in mentorica delavnic ter izobraževanj.

Delavnica je brezplačna, podprete pa jo lahko s prostovoljnimi prispevki. Za dodatne informacije nam pišite na zgornji elektronski naslov.

Glavno izhodišče delavnice predstavlja žensko telo in zunanji označevalci, ki se vežejo na odnos »paše za oči« skozi različne aktualne medije in popularno kulturo danes. Metode, ki jih bomo uporabili, predstavljajo izkušnjo, ki raziskuje specifične situacije zatiranja, s katerimi se soočajo ženske, in ponujajo alternative, kako jih premagati. Delovni proces poteka na način izražanja osebnih pripovedi in izkušenj.

Gledališče zatiranih omogoča prostor, kjer se udeleženke počutijo varno in si lahko delijo izkušnje, mnenja in pomisleke v odprtem dialogu. Tak varen prostor udeleženkam omogoča, da sproščeno in v zaupljivem ozračju delijo svojo izkušnjo z ostalimi, pri čemer razvijajo tudi občutek in dobijo vpogled v raznolikosti 'ženske' izkušnje in tega, kaj vse je lahko oziroma pomeni biti 'ženska'.

Glede na cilje in uporabo metode se bomo ukvarjali z vprašanji, ki se vežejo na žensko telo, medije in popularno kulturo, krepitev moči, osebnostni razvoj, izključenost, neenakovredno razdelitev moči med spoloma itd.

Produkcija: KUD Transformator
Koprodukcija: Rdeče zore
Soorganizator: Muzej sodobne umetnosti
Projekt podpira ŠOU Ljubljana

Ni komentarjev: