ponedeljek, 6. april 2009

Err0r: Izložba v delu I: Vem, da si me slišal

torek, 14.4. ob 21:00
Err0r: Izložba v delu I.: Vem, da si me slišal
(na ogled do 30.4. v razstavnem prostoru Caffe Metropol, Kersnikova 6)

Živimo v potrošniški družbi, v kateri je tudi konzumacija umetnosti eden od kriterijev dobrega potrošništva. Na koliko razstavah si bil, koliko koncertov, predstav si videl, je prav tako merilo za uspešnega posameznika. "Več je več" bi se lahko glasil moto sodobne družbe.

In kje stoji umetnik? Se je tudi on prilagodil družbenim normativom in pričel ustvarjati po načelu "višje, hitreje, močneje"? Kam naj še prodre, da bo njegov pogled bolj viden, njegova misel bolj slišana in da ga bo mogoče čim laže instantno zaužiti in mirno prebaviti?

Poraja se torej vprašanje, "kako čim enostavneje priti do potrošnika umetnosti?" Odgovor je preprost: umetnost mora v bifeje, restavracije, supermarkete, nakupovalna središča, saj se tam zadržujejo potencialni potrošniki. Do njih bomo najhitreje prišli skozi izložbeno okno; torej: "Umetnost v izložbe!"

"Izložba v delu" je skupni projekt posadke Err0rja, ki bo skozi individualne poglede širila premiso instantne umetnosti, ready-madeov, trivialnosti vsakdana in geekovskega veseljačenja. Projekt bo potekal v letu 2009 v različnih izložbenih postavitvah. Posadka so: Daša Lakner, Peter Marinič, Jernej Županič, Almir Karič, Igor Mašera.

Vem, da si me slišal
Še en feministični projekt, boste rekli. Še enkrat nam hočejo povedati, da se položaj ženske še vedno ni spremenil, boste rekli. Še enkrat naj beremo feministične študije, si boste mislili. Ah, in ta gola telesa, si boste mislili. No, pa saj smo jih navajeni, boste pomislili in pozabili, kaj ste videli.

Instalacija omogoča obiskovalcu, da si vzame - odtrga - košček papirja, na katerem se izpisujejo feministične študije, za katerimi spletna aplikacija "brska" po medmrežju. Tiskalnik je simbolično vezan na mednožje izložbene lutke. Feministično pizdenje, bi rekli.

Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo RSin Mestna občina Ljubljana - Oddelek za kulturo.

Ni komentarjev: