četrtek, 15. januar 2009

Razpis za oblikovanje plakatov: 100. dan žena

Festival Rdeče zore ob 100. obletnici 8. marca, mednarodnega Dneva žena, razpisuje:

Razpis za oblikovanje plakatov: 100. dan žena


OKVIR

Tudi letos bomo v okviru Festivala Rdeče zore v začetku marca 2008 počastili Dan žena, ki bo v letu 2009 že stoti po vrsti, čemur bo posvečen sklepni dogodek festivala. Ker želimo visoko obletnico obeležiti večplastno, z razmislekom in aktivno interpretacijo pomena 8. marca, smo vanj vključili natečaj oziroma razpis za oblikovanje plakatov na to temo.


NAMEN

Izbrani plakati bodo sestavni del razstave ob »100. obletnici prve obeležitve dneva žena«; ki bo poleg tega zajemala tudi zgodovinska besedila in govore aktivistk. Namen razstave je poskus vsebinske refleksije ženskega boja za pravice, ki ga simbolno zastopa ravno 8. marec. Naš namen je pokazati, kako preteklost vidi sedanjanjost in kaj ji slednja dolguje. Kaj je bil politično-aktivistični boj nekoč in kaj ta pomeni danes. Pokazati na njegovo trdoživo preteklosti ter opomniti na nujnost nadaljevanja političnega aktivizma v teoriji in praksi na področju t.i. ženskih vprašanj, ki jih sodobnost brutalno prinaša na dan. Pod krinko liberalizma se ženskam danes ponovno kratijo pravice za delo in vsakdanje življenje, kar pomeni ignoriranje vseh izborjenih pravic feminizma in drugih oblik ženskega aktivizma.


POMEN

Osmi marec je v zgodovini znan kot prvi državni dan žensk, postavljen z deklaracijo Socialistične stranke Amerike leta 1909. Leto dni za tem, 1910, je bil na prvi mednarodni ženski konferenci v Kopenhagnu (v okviru Druge internacionale) na pobudo Clare Zetkin ta praznik kot simbol ženskega boja za volilno pravico postal mednaroden. Od leta 1911 so ga postopoma začeli aktivistično proslavljati po vsem svetu, obenem pa je skozi čas pridobival nov pomen in svojo, cenzurirano zgodovino.


KRITERIJI

Vse to je lahko tema za vaš plakat. Plakati naj ozaveščajo javnost in izražajo kritičen odnos do zgoraj zastavljenih vprašanj. Vsak avtor / avtorica predloži neomejeno število del v poljubni tehniki (na primer kolaž, grafika) dimenzije A2 (dvojna velikost risalnega lista). Pri ocenjevanju plakatov se bo upoštevala izvirnost, izpovednost in estetska vrednost plakata.


IZBOR

Žirija, sestavljena iz zunanjih strokovnih sodelavcev in dela ekipe Rdečih zor, bo plakate izbrala in jih poleg izbranih arhivskih plakatov razstavila na zaključni razstavi Rdečih zor, ki bo potekala 8.marca 2009 v Menzi pri koritu.


Plakate pošljite najkasnje do petka, 20. februarja 2009 na naslov:

KUD Mreža (za Rdeče zore) / Metelkova 6 / 1000 Ljubljana

ali dostavite v Metelkova mesto, KUD Mreža (stavba Pešaki)

Razpis začne veljati: 15. januarja 2009


Več informacij na:

KUD Mreža(za Rdeče zore) / Metelkova 6 / 1000 Ljubljana

Masarykova 24 / 1000 Ljubljana / Slovenija / T: 01 434 0345 / F: 01 432 3378

E: natasa.s(at)guest.arnes.si / rdece.zore(at)gmail.com

Ni komentarjev: